Ronduit tevreden

Het gevoel van destijds is nog steeds levendig in mij.

Meer dan een jaar geleden heb ik Monica en haar team ontmoet op hun bedrijfspresentatie. Ik was enorm onder de indruk van hun geweldig product en bedrijfsmissie. Inmiddels ben ik zo blij met deze prothese.Toen dacht ik, gelukkig dat ik nog beide borsten heb. Maar stel ik zou een borstamputatie moeten ondergaan dan zou ik voor deze op maat geprinte prothese kiezen.

Met 55 jaar had ik voor het eerst borstkanker. Na de borstbesparende operatie was ik kankervrij tot kort naar mijn 60 verjaardag de tweede keer borstkanker mijn aandacht opeiste. In het ziekenhuis gaaf ik direct aan dat ik alleen een operatie zal ondergaan en van alle andere reguliere behandelingen afzie.

Tijdens het gesprek met de plastische chirurg over de verschillende opties wist ik al gauw wat ik wilde.

In ieder geval geen siliconen implantaat. Voor de nieuwste techniek (lipofilling) kon ik niet warm lopen. Onder narcose wordt overtollig vet afgezuigt waarmee dan je borst(en) in etappen worden opgebouwd. Je hebt ervoor een lange adem nodig. Doorgans zijn er 4 a 5 ingrepen nodig. Dit om de twee maanden. Ben je net weer op adem gekomen ga je opnieuw de hele procedure in. Iedere keer hopen dat er geen complicatie optreden.

Nadat uitgelegd werd wat alles komt kijken bij een reconstructie met lichaamseigen buikvet zegde ik met nadruk dat ga ik mezelf en mijn lichaam niet aandoen. Wij vonden deze ingreep, een operatie van ca. 8 uur te heftig. Je krijgt wel gratis een buiklift met een litteken van heup tot heup. Je mag een week in het ziekenhuis blijven ter controle dat alles doorbloed wordt. De eerste dag wordt je om het uur wakker gemaakt, de volgende dag om de twee uur. Dan om de drie uur enz. Wekenlang maximaal het gewicht van een kopje thee mogen tillen.

Dat betekent dat thuis van alles moet georganiseerd worden. Wie doet de was, strijken? Wie kookt en doet de afwas? OK, de boodschappen kunnen thuis geleverd worden. Wie houdt het huis in orde, ramen lappen, putsen? De hond uitlaten en niet te vergeten je hebt een privéchauffeur nodig?

Jezelf oprichten, de persoonlijke hygiëne, gewone alledaagse bewegingen zullen pijnlijk zijn en je in je beweeglijkheid belemmeren. Een grote uitdaging zal een prettige slaphouding worden.

En dan heb ik het nog niet over de reële risico’s van infecties, ontstekingsreactie, het afsterven van weefsel en op zijn ergst weer een ingrijpende operatie met nieuwe littekens. Het vergt heel veel van iedereen.

Dus voor mij was de keuze snel gemaakt. Borstamputatie en dan een borstprothese op maat aangepast. Dus belde ik de volgende dag Monica op voor een afspraak. Er werd een scan van mijn borsten gemaakt. Zij liet aan ons een monster zien. Het voelt zo zacht, zo natuurlijk aan dat ik meteen het gevoel had je bent welkom als onderdeel van mijn lichaam.

Mooie was dat hierdoor de pijn van afscheid nemen bij ons beiden verzacht werd. Ik had een oplossing. Voor mij, voor ons de aller beste oplossing.

Ik ben zo blij met deze prothese. Ze voelt zich zo natuurlijk aan. En biedt mij de kans te kiezen: presenteer ik me vandaag wel of zonder prothese. Deze vrijheid gun ik iedere vrouw. Maar vooral het gevoel van vrouw-Zijn. Vrede hebben en blij zijn over wie je bent. Een moedige, sterke, mooie vrouw.